.FILE 2G 3G 4G 5G
2005

Svenskarna börjar blogga på allvar

En blogg är en slags nätdagbok. Många tidiga hemsidor innehöll kontinuerligt uppdaterade tankar och inlägg, men det var först när det kom verktyg för att enkelt publicera och organisera dem som bloggandet började ta fart.

Vem var Sveriges första bloggare?

I Sverige drog bloggarna, eller internetdagböckerna, igång runt 1995-1996. Nanok Bie var en av Sveriges första bloggare. Han startade 1996 ett community under namnet Reload som samlade de flesta tidiga svenska bloggare. 1997 lanserades tjänsten i ny version under namnet Reload.org.

Många tidiga hemsidor innehöll kontinuerligt uppdaterade tankar och inlägg, men det var först när det kom verktyg för att enkelt publicera och organisera dem som bloggandet började ta fart.

Isabella Löwengrip blir Sveriges största bloggare

Den riktiga boomen kom i mitten av 00-talet, då bland annat Isabella Löwengrip (se intervju nedan) var framträdande.

Hösten 2005 startar 14-åriga Isabella Löwengrip en blogg. Hon har läst en artikel i Aftonbladet om hur man gör, hon besöker blogg.se men det önskade användarnamnet – Godisbella – är upptaget. Tjänsten erbjuder några alternativ, varav ett är "Brunettbella". Med en lätt justering föds "Blondinbella" som ska bli ett av internetsveriges starkaste varumärken.

En stor poäng med bloggverktygen är att de inte kräver några förkunskaper av användaren. De behöver inte kunna koda själva, utan det räcker med att skriva sin text och att trycka ut den på nätet.

En av de äldsta fortfarande aktiva bloggarna är Sven Tycker till, där det första inlägget är från april 1997. Där finns idag över 6000 inlägg!

Bloggens nedgång

När sociala medier som Facebook och Twitter kommer börjar bloggarnas betydelse att minska då fler övergår till att uttrycka sig på de nya plattformarna. Även poddar ska komma att delvis ta över bloggens roll under senare delen av 2010-talet.

År 2019 uppger knappt hälften av internetanvändarna att de läser bloggar. Den dagliga läsningen har minskat över tid och färre än 1 av 10 ägnar sig åt bloggläsande på daglig basis, enligt undersökningen Svenskarna och internet.

false
-