.FILE 2G 3G 4G 5G
TOR webbläsare
2002

Tor hjälper dig att surfa anonymt

Alla vill inte kunna bli spårade på nätet. Allra minst den amerikanska armén, som utvecklar ett nytt krypteringsnätverk.

Internet blir ju aldrig krypterat, trots att förslag förs fram om detta redan 1978. Men behovet kvarstår, i synnerhet för dem som skickar känslig information.

Det är den 20 september 2002 som Tor (The Onion Router) släpps. Krypteringsnätverket innehåller flera lager av kryptering och anonymisering (därför lök-liknelsen), och med hjälp av detta kan den som surfar göra det utan att lämna fotspår. Bakom datakrypteringsmetoden ligger den amerikanska flottan som börjar utveckla systemet redan i mitten av 90-talet i syfte att skydda myndigheters kommunikation.

Krypteringen innebär att användaren kan surfa med en annan identitet. Med hjälp av Tors tusentals uppkopplade datorer och det blir omöjligt att avgöra varifrån trafiken kom till en början. Enkelt förklarat är det som att du surfar via en annan dator än din egen. Men också meddelandet skyddas under resan mellan sändare och mottagare. Genom nätverket går det också att lägga upp hemsidor som bara fungerar där, som ett hemligt internet i internet – det så kallade Darknet.

Tor är sedan länge frikopplad från den amerikanska militären (som därmed kan använda tjänsten själva och "gömma sig" i massan) och drivs genom öppen källkod. Tor sponsras 2010-2013 av svenska biståndsorganet Sida, som ett demokratiseringsverktyg. Tanken med finansieringen är att Tor ska hjälpa dissidenter att kommunicera i totalitära samhällen.

Läs mer:

false
-