.FILE 2G 3G 4G 5G
Amazon Alexa
2019

Amazons anställda avlyssnar ditt hem

Smarta högtalare är inte smartare än att de behöver mänsklig hjälp för att fungera. Våren 2019 avslöjas att Amazons anställda avlyssnar Echo-användares kommandon.

För att skapa artificiell intelligens behövs alltså lite vanliga människor, resonerar Amazon, som låter anställda avlyssna konversationer mellan kunder och högtalaren Echo i syfte att öka röstjänsten Alexas förståelse för tal.

Det är tidningen Bloomberg som beskriver hur de anställda på avdelningen avlyssnar uppemot tusen olika ljudsekvenser per dag – samtliga inspelade i människors hem. Emellanåt skickas klippen vidare i chattgrupper, i syfte att underhålla kollegorna.

Bland annat handlar det om en kvinna som sjunger falskt i duschen, ett barn som ropar på hjälp, eller till och med sexuella övergrepp. I det sista fallet har anställda frågat om de borde ingripa på något sätt, men fått order av Amazon-ledningen att de inte ska det.

I ett fall i New Hampshire 2018 har företaget dock gjort exakt det – när polisen bad om att få ut inspelningar till en mordutredning.  I ett annat fall fick en tysk man ut 1700 inspelningar som utförts av någon annan.

Amazon svarar på kritiken i Bloombergs artikel med att ingen anställd ska kunna identifiera den som talat in kommandot, och att högtalaren inte registrerat något som sagts utan att man först sagt kodordet "Alexa". Men enligt personer Bloomberg pratat med kan högtalaren börja spela in ändå, och att även dessa bakgrundssamtal analyserats och kategoriserats. De hävdar även att de ser kontonummer, kundens förnamn och apparatens serienummer till varje inspelning.

2018 köptes 78 miljoner smarta högtalare världen över. Mänskliga hjälpredor används även för att förbättra Google Assistant och Apples Siri. Då avidentifierat och med förvrängda röster. Microsoft och Facebook har också medgett att de behövt människor för sina digitala hjälpredor.

Apple och Google säger sig ha slutat upp med avlyssnandet (i varje fall i Europa), medan Microsoft har skrivit om sina användarvillkor.

false
-