.FILE 2G 3G 4G 5G
2009

Shodan söker av hela internet – även din webbkamera

Den har kallats “webbens läskigaste sökmotor”. Med Shodan söker du på internetuppkopplade enheter.

Slå ihop webben, molnet och internet of things och du får sökresultaten på Shodan. Sökmotorn skapas av amerikanen John Matherly 2009 och håller reda på alla prylar som är uppkopplade mot internet.

Det handlar om webbkameror, lyxbåtar, trafikljus, vindkraftverk, smarta tv-apparater, kylskåp och allt annat som i dag behöver internet för att fungera. Sökmotorn lanseras för att säkerhetsexperter ska kunna hålla koll på eventuella luckor i systemen, men fungerar naturligtvis också lika bra för den som vill exploatera luckorna.

Användarna har bland annat hittat och tagit sig in i kontrollsystem för bland annat ett hotell, en biltvätt, en hockeyrink och ett krematorium. Till och med ett kärnkraftsverk har funnits tillgängligt via sökmotorn.

Den som söker säkerhetsluckor behöver bara söka på "default password" som då visar alla enheter som använder användarnamnet "admin" och lösenordet "1234". Och en del av resultaten kräver inget lösenord alls.

Förespråkare av tjänsten påtalar att den framförallt visar luckorna för den som vill öka sin säkerhet. Hackarna har redan andra sätt att hitta dem på. 

false
-