.FILE 2G 3G 4G 5G
Vårdguiden
2019

Samtal till Vårdguiden läggs ut på nätet

2,7 miljoner telefonsamtal till 1177 Vårdguiden har både spelats in och lagts ut på internet. Det avslöjar tidningen Computer Sweden våren 2019.

Att ringa till Vårdguiden för att få råd om sjukdomar hör till de mer integritetskänsliga samtal en person kan ringa. Ändå har personer som ringt till 1177 fått se sina samtal utlagda på internet.

Det handlar om de samtal som går via underentreprenören Medicall – med säte i Thailand – som mellan 2013-2019 låtit samtalen ligga sparade på en webbserver – helt oskyddade och fritt för den med adressen att ta del av. Sammanlagt handlar det om 170 000 timmar samtal. 55 samtal ska ha laddats ned, från sju olika IP-adresser.

Samtalen tas bort från nätet så snart skandalen briserar och Datainspektionen granskar snart förfarandet i flera omgångar.

(Voice Integrate Nordics vd Tommy Ekström blir också viral och föremål för många memes efter att ha förklarat att problemet varit att någon placerat en "internetsladd" i hårddisken och att den som tagit sig in gjort en speciell "kommandorörelse").

Diskussionen efteråt handlar framförallt om hur aktörer i samhället avknoppat ansvar för den personliga integriteten till mindre nogräknade företag. I fallet med Vårdguiden har det regional- och kommunägda bolaget Inera samordningsansvar för 1177 Vårdguiden. De har låtit företaget Medhelp utföra uppdrag, som i sin tur anlitat Medicall i Thailand för samtal på udda tider. Dessa har i sin tur anlitat leverantören Voice integrate för lagring av samtal. Och det är där bristen uppstår. https://computersweden.idg.se/2.2683/1.714790/1177-lackan-integritetshaveri

Fyra it-säkerhetsansvariga skriver på DN Debatt:

"Det farliga nu är om vi nöjer oss med att låta Medhelp bära hundhuvudet för det som hänt. Det är lätt att försöka hitta en skyldig, peka finger och gå vidare. Men outsourcing innebär inte ett överfört ansvar, bara ett överfört utförande. Låt oss hoppas att utkrävandet av det riktiga ansvaret hos politiker, tjänstemän och inköpare börjar på allvar när det värsta dammet har lagt sig den här gången."

false
-