.FILE 2G 3G 4G 5G
brandvägg
1989

Nu behövs plötsligt en brandvägg

Ordet myntas redan 1851, och det är vad det låter som: en vägg som ska skydda mot att bränder sprider sig. Men när ordet nylanseras har det inget med bränder att göra utan internettrafik.

1988 rammas internet av ett nytt fenomen. Viruset Morris angriper 10 procent av hela internets datorer (6000 av 60 000). Det skickas ut via e-post och ingen är förberedd på att attacken. Det är amerikanen Jeffrey Mogul på företaget Digital som 1989 skriver det första förslaget på en lösning, vilket han kallar ett "paketfilter". Ett färdigt förslag släpps till försäljning 1991 . Sedan dess har brandväggen utvecklats avsevärt i många generationer, som var och en har sin egen uppfinnare.

En brandvägg i digital version är ett program som skyddar datornät eller datorer från intrång via internet. Programmet kan också stoppa trafik från datorn, till exempelvis via spionprogram, att skickas ut. Lite som en grindvakt alltså, som håller koll på vad som går in och ut och skyddar dig från inbrott.

Men en brandvägg kan skydda mer än en dator eller ett nätverk. Många menar att totalitära stater som Kina använder en typ av brandvägg för att skapa ett kontrollerat internet innanför det globala internet. Något som ibland kallas för "The Great Firewall of China", med anspelning på en annan berömd mur.

false
-