.FILE 2G 3G 4G 5G
Phil Zimmerman skapare av PGP kryptering
1991

Kryptering för massan med PGP och SSL

Pretty good privacy, PGP, är det första krypteringsverktyget som vänder sig till privatpersoner.

Programmet används för att kryptera och dekryptera e-post, texter och filer. Det skapas av amerikanen Phil Zimmerman 1991, som väljer namnet inspirerat av en fiktiv matbutik som fått namnet Ralp’s Pretty Good Grocery.

Zimmerman är själv en antikärnvapenförspråkare (och medlem i mejllistan Cypherpunks) och skapar verktyget för att likasinnade ska kunna använda BBS:er, nyhetsgrupper och i största allmänhet kommunicera online utan risk att bli skuggade. Med PGP finns för första gången en tillräckligt stark kryptering för att inte säkerhetstjänsterna ska kunna dekryptera informationen.

Programmet släpps gratis och med öppen källkod. PGP får spridning via Usenet och får snart många användare, bland dem dissidenter i totalitära stater. Detta är inte något som faller den amerikanska staten i smaken, som i spåret av det kalla kriget inte alls vill att krypteringsmöjligheter sprids till främmande makter (se Crypto wars). I tre års tid (1993-1996) utreds Phil Zimmerman för brott.

Fortfarande är PGP i bruk och används filtigt, även om programmet uppdaterats många gånger sedan starten. Phil Zimmerman finns nu i Internet hall of fame. Och enligt honom har såväl Vita huset som Vatikanstaten använt PGP för kryptering.

SSL – kryptering i webbläsaren

Men även för den som saknar ett specifikt program för uppgiften börjar kryptering bli vardag på webben. SSL, Secure Sockets Layer, är en uppfinning som lanseras 1994 av webbläsaren Netscape för att kryptera kommunikationen via två olika enheter: som i kassan i en onlinebutik och en webbläsare (syftet är att informationen inte ska kunna avlyssnas när den skickas). I dag syns SSL på många hemsidor som s:et i https:// i adressfältet .

false
-