.FILE 2G 3G 4G 5G
2004

World of Warcraft tar oss till nya världar

2004 släpps spelet World of Warcraft, ofta kallat WoW och att spela kallas att "WoWa". World of Warcraft är ett onlinespel där medlemmarna inte bara kan spela utan också socialisera med varandra.

Redan 1994 lanseras den första versionen av spelet (redan då med multiplayerfunktion), men i 2004 års version tillförs en dimension: du kan plötsligt spela med miljontals andra personer. Allting sker via en uppkoppling till spelutgivarens server, och din rollfigur sparas på deras hårddisk. På så sätt sker också allt i spelet i en parallell värld, tillgänglig för alla. Världen nås via att användaren betalar en avgift.

Spelfenomenet kallas MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) och har funnits i några år, men med World of Warcraft slår det igenom totalt. WoW dominerar marknaden och år 2011 konstateras att användarna ägnat mer än sex miljoner år åt spelet.

Spelet är så pass populärt att det dyker upp i ett avsnitt av tv-serien South Park. I säsong 10, episod 8 ("Make love, not Warcraft") blir huvudpersonerna beroende av det har svårt att lämna sina datorer.


Det sociala delen i spel som WoW där allt handlar om att utföra olika uppdrag och besegra bossar med hjälp av dina medspelare. Med hjälp av klaner skapas grupper som du tillhör i Warcraft-världen. Att spelet är bereondeframkallande är inte helt fel, vilket lett till löpsedlar som: "Warcraft – lika beroendeframkallande som kokain."

Kulturjournalisten Joackim Sundell beskriver i en artikel på SR:s hemsida sitt spelande så här:
"Även om jag hittat en plats i samhället idag, känns det tryggt att ha kvar en digital nödutgång om livet blir outhärdligt trist på nytt. Någonstans i den digitala världen står mitt tonårsuppror på paus i form av ett soffliggande troll - utan arbetsgivare, plikter eller ansvar - som en lycklig nolla bland ettor."

false
-