.FILE 2G 3G 4G 5G
2003

Second Life får oss att chatta i 3D

Hittills har vi bara kommunicerat med varandra över nätet via text. Men nu tillförs en ny dimension när en alternativ värld erbjuds: Second Life.

"Carl Bildt" klipper bandet till Sveriges ambassad.

2003 startar alltså Second Life, som är ett tredimensionellt chattrum med olika platser att besöka. En värld där man kan gå runt och träffa andra personer. Karaktären kallas för avatar och ditt utseende får du dessutom bestämma helt själv.

Det kostar inga pengar att delta i det sociala livet, däremot får du betala extra om du också vill ha prylar, köpa tjänster eller skaffa en egen bit virtuell landplätt.

2007 öppnar Sverige en ambassad i Second Life. Utrikesminister Carl Bildt klipper bandet med hjälp av sin avatar inne i den virtuella världen. Något som framförallt blir en pr-succé med tusentals pressklipp, snarare än att ambassaden faktiskt används. Samma år peakar också det svenska intresset för 3D-chatten. 2009 uppför Malmö stad en byggnad i Second Life, men pengarna som satsats bedöms som bortkastade.

Programmet används dock fortfarande och har knappt en miljon användare.


Den här tidslinjepunkten har gjorts efter ett tips från Johan Ronström. Tack! Saknar du något på Internetmuseum, tipsa oss här.

false
-