.FILE 2G 3G 4G 5G
2016

Pokémon Go-feber världen över

Den som haft invändningar mot att man inte rör sig i e-sport får skaffa nya argument när Pokémon Go lanseras. Plötsligt är alla ute på pokémonjakt.

Egentligen börjar det med Google Earth. John Hanke, som skapat den berömda karttjänsten, tycker att informationen därifrån borde användas på nya sätt. Därför tar han ett initiativ till ett nytt företag under Googles paraply. År 2010 föds Niantic Labs som ett par år senare lanserar spelet Ingress, ett agentspel som utspelar sig i den verkliga världen.

Och det är genom Ingress som Satoru Iwata från Nintendo och Tsunekazu Ishihara från The Pokémon Company får en idé. Skulle inte denna struktur med en förstärkt verklighet (augmented reality, AR) kunna appliceras på Pokémon?

John Hanke och Niantic (som blivit ett självständigt företag 2015) kontaktas. Niantic, Nintendo och Pokémon använder sedan den data som Ingresspelarna samlat ihop om platser över hela världen för att skapa så kallade Pokéstops och gym.

"Spelet är tänkt att facilitera verkliga upplevelser. Belöningen är uppmuntran och möjligheter att gå ut och ha nya upplevelser, inte att nå slutet och besegra bossen", säger John Hanke till Business Insider.

När kom Pokémon Go ut?

Pokemémon Go kommer ut 6 juli 2016 i Australien, Nya Zeeland, och USA. I Sverige släpps Pokémon Go 6 juli 2016. Lanseringen blir en makalös framgång. Det blir snabbt det mest nedladdade spelet i världshistorien och på fem veckor får tillverkarna in över en miljard kronor i intäkter.

Sommaren 2016 präglas för många av Pokémon Go, oavsett om man spelar eller ej. Jakten pågår överallt. Spelet hyllas för att tvingar deltagarna att röra på sig, men också för den sociala aspekten som gör det lätt att träffa andra spelare, antingen man fångar monster eller utmanar varandras figurer på gym.

false
-