.FILE 2G 3G 4G 5G
2010

Pewdiepie youtubar sitt spelande – når Guinness rekordbok

Först börjar Felix Kjellberg läsa industriell ekonomi på Chalmers tekniska högskola. Men han hoppar av studierna för sin Youtube-kanal. Ett smart drag.

Felix har blivit världsberömd under namnet PewDiePie. Kanalen han startar 2010 får snabbt många tittare, och när han avslutar studierna för att satsa mer på sin karriär som youtuber extraknäcker han ett tag genom att jobba i korvkiosk. Snart behöver han inga extraknäck.

Själva poängen med filmerna är att spela spel och kommentera skeendet samtidigt, nästan alltid med en komisk twist och skruvade röster. Obegripligt, enligt somliga. Genialt, enligt andra.

2013 blir PewDiePies kanal världens mest sedda, och han kvalar in i Guinness rekordbok. Året därpå sommarpratar han i Sommar i P1, ett program som också sänds på engelska. Dessutom får han vara med i tv-shown Skavlan.

Under 2016 blir han Sveriges mest inflytelserika person, detta enligt tidningen Time som placerat honom på topplistan över världens 100 mest inflytelserika. I juni 2016 har han 45 miljoner prenumeranter, vilket gjort honom till multimiljonär.

Så vad skulle PewDiePie göra om han inte hade en Youtubekarriär?

"Om jag inte spelade så mycket skulle jag hålla på mer med konst. Jag har alltid tyckt om att rita och senare hålla på med Photoshop. Jag fick ställa ut några konstverk jag gjort med Photoshop på min mormors galleri i Fiskebäcksskil", berättar han själv.

false
-