.FILE 2G 3G 4G 5G
Minecraft
2009

Minecraft låter oss bygga världar tillsammans

Svensken Markus "Notch" Persson skapar 2009 det retrodoftande spelet Minecraft. Ett blockbyggaräventyr som når ut världen över.

Spelet har flera olika lägen, där man i "creative" främst utforskar och bygger i den lego-liknande världen. Men det går också att spela tillsammans med andra på servrar, varav många är öppna för vem som helst.

Stockholms stadshus i Minecraft.

Grunden för andra spellägen är att skaffa resurser för att överleva, så som kol, järnmalm, virke, ägg och mjölk. För detta behövs verktyg, och också detta måste du själv skapa. Och möter du en fientlig varelse måste du bekämpa den för att fortsätta spela.

Mest känt är dock Minecraft för att den erbjuder spelarna att vara kreativa, genom att bygga världar, hus och konstverk. Något som bland annat gjort att spelet används för att involvera unga i stadsplanering. Med hjälp av onlineläget kan du spela ihop med vänner och andra människor runt om i världen och visa vad du konstruerat för dem.

2011 släpps spelet i en officiell version, också den på nätet, och det har sedan dess spelats av miljontals människor världen över. 2014 säljs Minecraft till Microsoft för 2,5 miljarder dollar och Markus Persson blir en av Sveriges rikaste människor.

Se författarna Linus Larsson och Daniel Goldberg berätta om sin bok om Minecraft, där Markus Persson själv berättar om skapelseprocessen:

https://www.youtube.com/watch?v=XVstXMv1msc

false
-