.FILE 2G 3G 4G 5G
1997

Hattrick tar "fantasifotbollen" till internet

Björn Holmér skapar spelet Hattrick den 30 augusti 1997. Det är ett managerspel på nätet och det finns bara på svenska. 16 lag deltar i den första säsongen, med två serier spelade över sju omgångar.

Sajten stängs varje kväll 00:30 och morgonen därpå får spelarna se om deras transfers gått igenom och hur matcherna har gått. Några ambitioner med spelet har inte Björn Holmér, men det blir snabbt populärt. Efter några månader flyttar spelet till Passagen.

År 2000 startar grundaren ihop med Johan Gustavsson och Daniel Abrahamsson företaget Extralives, med bas i Stockholm (numera är bolaget baserat i Storbritannien).

"Vi kom igång med företaget i de sista skälvande ögonblicken av it-eran år 2000. Vi hann aldrig hamna i den bekväma sits som många andra it-företag kom i - det vill säga där det bara var att ösa pengar ur riskkapitalisternas fickor. Vi är självfinansierade", berättar Björn Holmér i en intervju med SvD år 2004.

Samma år lanseras sajten i en ny design – och en engelsk version. Sju nya ligor öppnas: Argentina, Tyskland, Frankrike, England, Italien, Spanien (som senare blev Mexiko) och USA. I dag finns Hattrick över hela världen och det var länge sedan Sverige var största land. Spelbolag har även erbjudit spel på Hattrick-matcher.

false
-