.FILE 2G 3G 4G 5G
2014

Hatdrev mot kvinnliga spelutvecklare i Gamergate

Gamergate är ett hatdrev mot flera kvinnliga spelkritiker och spelutvecklare i USA, som kommer att få enorm spridning.

Det börjar 16 augusti 2014 när spelutvecklaren Zoe Quinns ex-pojkvän påstod ett hon varit otrogen mot honom med en spelrecensent, som sedan ska ha gett henne positiva recensioner. Påståendena var falska, men debatten eskalerade snabbt. Enligt många av deltagarna i diskussionerna skulle Gamergate enbart handla om pressetik. Andra hävdar att dessa bara är ett uttryck för kvinnohat.

Men i praktiken utsattes kvinnliga spelutvecklare och journalister, med Zoe Quinn i spetsen, för mordhot, våldtäktshot och trakasserier. Flera av dem fick leva i skyddat boende på grund av hot. Bland annat Brianna Wu.

Journaliststudenten Viktor Eriksson kommer att analysera en 5780 sidor lång chattlogg samt 100 000 twitterinlägg, där innehållet behandlar Gamergate. Hans slutsats:

– Undersökningen visar att Gamergate har sitt ursprung i hatattacker mot kvinnliga spelkritiker. Trakasserande element är ständigt återkommande, medan försvinnande lite skrivs om män överhuvudtaget, säger Viktor Eriksson i en intervju i SVT.

Gamergate kommer att aktualisera frågan om kvinnors utsatta roll i spelvärlden. Zoe Quinn kommer senare att blogga om sina erfarenheter, ett inlägg som får rubriken "5 things I learned as internets most hated person".

false
-