.FILE 2G 3G 4G 5G
2003

Universumet Eve online får en egen ekonomi

Isländska spelutvecklarna CCP Games får en hit 2003 med Eve Online. Nu är internet en självklarhet för alla framgångsrika spel och Eve är inget undantag.

Här erbjuds, bokstavligen, ett eget universum att försvinna in i. Upplägget är ett som kommer att bli beprövat: prenumerationsavgifter. Nytt är att spelet rymmer riktiga pengar, du kan alltså köpa rymdskepp och annat nödvändigt. Farkoster och föremål som sedan kan komma att förintas i spelet, och dina pengar är förlorade.

2010 blir svenska Andie Nordgren producent för spelet och flyttar till Island.

– I normala fall bestämmer spelutvecklaren det mesta om vad spelarna kan och ska göra, vad som belönar dem och vilka aktiviteter de ägnar sig åt. Min roll är mycket mer att se till att förutsättningarna för att spelarna ska kunna göra vad de vill finns. Det liknar nog ärligt talat inget annat i spelvärlden, säger hon i en intervju med KIT.

Nedan kan du titta på den crowdfundade dokumentären "A Tale of Internet Spaceships" som handlar om Eve Online och kontroverser mellan användare och utvecklare. Dokumentären spelades in i Reykjavik i april 2013.

false
-