.FILE 2G 3G 4G 5G
Commodore 64
1982

Commodore 64 gör svenskarna till ett datorspelande folk

Året är 1982 och hemdatorn Commodore 64 landar i butikerna. Den blir en av de bäst säljande datorerna genom alla tider.

De första åren ligger marknadsandelen för Commodore 64 på omkring 40 procent, mycket för att datorn riktar sig till vanligt folk på platser där vanligt folk befinner sig, så som varuhus och leksaksaffärer. Prislappen anses mycket låg: 595 dollar. Är det ändå för dyrt går datorn att hyra i exempelvis videobutiker. Någon ny skärm behövs inte – det går bra att koppla in sladdarna till tv:n.

För många blir C64:an den första vägen in i datoråldern. För andra är det genom denna dator man träder in på demoscenen, där man gärna knäckte spelens kopieringsskydd och passade på att lägga in en kort hälsning på startskärmen. Många testar här både sina egna och datorns gränser.

Lägger grunden för det svenska spelundret

I viss mån börjar det svenska spelundret med Commodore 64. Svensken Arne Fernlund får en framgång med spelet Space Action, 4 kilobyte stort, som av någon anledning blir populärt i Italien. Och han tjänar tusenlappar.

På senare år har många av Sveriges största IT-entreprenörer förklarat att det var just Commodore 64 som lade grunden för deras datorintresse. En av dem är Markus "Notch" Persson – grundaren av Minecraft. Det här är något som bland annat skildras i svenska boken Generation 64.

Den som saknar sin C64:a har goda möjligheter till nostalgitrippar. Många emulatorer finns, bland annat denna av Per Håkan Sundell.


Reklam från 1982 för Commodore 64. "Introducera din familj till framtidens värld."

false
-