.FILE 2G 3G 4G 5G
2012

Candy Crush läggs ut på Facebook

I april 2012 börjar du få tips från Facebookkompisar om spelet Candy Crush Saga, som går att spela på det sociala nätverket.

Vad du då inte vet är att du genom meddelandet har bidragit till att hjälpa din vän vidare. Spelet tillåter inte fler spelare, men du indirekt finns en onlinefunktion eftersom tips till vänner är en tillåten genväg. Och så når Candy Crush snabbt nya användare.

Spelet, där du löser uppdrag genom att flytta på godisbitar, finns först bara på svenska skaparna Kings hemsida. I april 2012 flyttar det till Facebook och blir genast populärt. I november samma år blir Candy Crush Saga ett mobilspel. Resten är historia. I dag är spelet ett av de mest nedladdade genom tiderna.

En del i succén är Kings arbete med dataanalys. Företaget registrerar vartenda drag från spelarna och kan därför anpassa spelet efter hur det går. Bland annat har överdrivet svåra banor gjorts lättare. Ett exempel är bana 65, där många förr slutade spela, men som samtidigt gett King stora inkomster när folk betalade för att komma vidare. Till sist gör King banan lättare, för att få fler att stanna kvar i spelet.

I början av 2016 säljs King, mycket tack vare framgångarna med Candy Crush, till Activision Blizzard för 5,9 miljarder dollar.

false
-