.FILE 2G 3G 4G 5G
Skunks hemsida
1998

Skunk startas och blir snabbt Sveriges största community

Skunk grundas 1998 av IT-entreprenören Andreas Harnemo och blir 2000 Sveriges största community.

Skunks community blir särskilt populärt bland subkulturen indie-popare och så kallade "pandor". Här möter många indiepopare kärleken under pseudonymer som ’dåligtsmink’ och ’Gertrude Stein’.

En av de som lyckas bra med flirtandet på Skunk är Fredrik som träffar både sin första och sin andra flickvän på Skunk. Två totala främlingar som lär känna varandra genom ord. "Man blev förälskad i en personlighet. Innan man träffades i verkligheten hade man redan lärt känna varandras tankar och känslor. Man hade mötts innan man möttes." Så beskriver Fredrik kontakten i en hyllning till Skunk.

Lyssna på podd om Skunk och Lunarstorm

Ett annat mycket populärt community vid tiden är Lunarstorm som startat några år tidigare. Här kan du lyssna på en podd från 2016 där Internetmuseum sammanförde Skunks och Lunarstorms grundare.

Spray köper Skunk

2000 köps Skunk upp av Spray som tio år senare meddelar att de ska stänga ned communityt. Detta leder till högljudda protester från medlemmarna och Spray lämnar i stället över driften till Skunkgruppen som meddelar att de kommer att stänga Skunk men också bygga upp en ny - även om det kommer att "dröja en liten stund". Först 2013 öppnar en kopia av Skunk, dock inte av Skunkgruppen utan av ett fan. Efter ett dygn har 1 000 personer registrerat sig.

Skunks community blir föremål för bok

2010 får Skunk, som ett av få communityn (eller kanske det enda?), en bok utgiven om sig. Antologin Skunk: De bästa texterna från skunk.nu innehåller ett antal av dagbokstexterna från åren 2003-2010 och har valts ut av Skunk-användarna Ida Säll och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

false
-