.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

IRC

Redan 1988 skapas IRC av Jarkko Oikarinen vid Uleåborgs universitet, men först när programmet mIRC för Windows släpps 1995 blir det enkelt för gemene man att ta sig ut på IRC för att chatta – och flörta järnet.

Det skapas geografiska chattkanaler som #Sweden och #Kiruna, men också inom alla möjliga ämnesområden. Allt för att människor med något gemensamt ska kunna prata med varandra. Det går också att chatta i privata kanaler med varandra. Och det är i de privata kanalerna som nätflirtandet och dejtandet tar fart ordentligt. Snart har många tonåringar träffat sina första kärlekar via nätet genom att mirca.

Bloggaren Bambi är en av dem. Hon flirtar med sin blivande sambo på kanalen #Sweden på IRC och tack vare en IRC-fest får hon träffa honom på riktigt. Eftersom hon har pojkvän vid det tillfället rinner det ut i sanden och det dröjer sex år innan Bambi får ett meddelande av honom igen, då på ett helt annat community – Aros-portalen. Den här gången tar de relationen vidare.

Kuriosa: Den första användaren som kommer in i en tom IRC-kanal blir operatör, vilket ofta förkortas som op. Operatörer har befogenhet att tilldela operatörskap åt andra, kasta ut och bannlysa personer. För att säkra operatörskapet får kanalen aldrig bli tom igen, så därför fixar några så kallade botar som håller ställningarna i kanalen. Det är det som låten Boten Anna av Basshunter är inspirerad av. (I videon nedan syns också några skärmdumpar från mIRC.)

false
-