.FILE 2G 3G 4G 5G
Tradedoubler
2000

George Soros jätteinvestering räddar svenska Tradedoubler

Mitt under it-yrans febriga crescendo startar svenska Tradedoubler av Martin Lorentzon och Felix Hagnö. Bolaget är först med att skapa en annonsplattform och knyta till sig ett annonsnätverk av sajter som hjälper varandra mot betalning.

Genom den nya plattformen kan annonsörer visa annonser på de sajter som är anslutna till nätverket och webbplatsägare får intäkter för att visa banners med reklam på sin sajt. Kostnaden för annonsörerna uppstår först vid konverteringar, till exempel när någon klickar på annonsen, köper något eller registrerar sig som medlem. Systemet möjliggör samtidigt för små hobbysajter och den gryende bloggvärlden att tjäna lite pengar på sina sidor. Värt att notera är att bolagets första anställda är den nyutexaminerade studenten Jacob de Geer som senare kommer att grunda Izettle.

Under år 2000, medan både Sveriges och världens it-bolag faller som käglor runt omkring dem, rullar Tradedoubler ut sin satsning över Europa med hjälp av pengar från den kände finansmannen George Soros. Den stora investeringen gör att Tradedoubler inte bara överlever it-kraschen utan också fortsätter att växa åren efter. 2005 börsintroduceras bolaget, då är över 100 000 sajter anslutna till annonsnätverket.

20 år senare finns Tradedoubler fortfarande kvar men har genomgått ett flertal olika ägarbyten. De svenska grundarna säljer sina aktier vid börsintroduceringen och blir goda för hundratals miljoner kronor. Martin Lorentzon använder sedan delar av sin förmögenhet till att starta Spotify tillsammans med Daniel Ek, som även han tjänat stora pengar på internetannonser under den första it-boomen. Medgrundaren till Tradedoubler, Felix Hagnö, blir den första stora externa investeraren i Spotify.

false
-