.FILE 2G 3G 4G 5G
2000

Småspararna tar största smällen när rusningen ut från börsen börjar

Där det finns vinnare måste det också finnas förlorare. Och de stora förlorarna när bubblan spricker är småspararna.

När de stora investerarna och andra med insyn i bolagen under våren år 2000 redan börjat sälja uppmanas småspararna att ha is i magen. "Sälj inte i panik på börsen idag" trumpetade Expressen ut efter att Nasdaq rekord-rasat med 349 punkter den 4 april. Självaste statsministern, Göran Persson, uppmanar samma månad svenskarna att köpa mer aktier. Men raset fortsätter och, som Björn Elmbrant, författare till en bok om it-bubblan uttrycker det i en radiodokumentär; "När det blir rusning ut genom dörren blir det trångt. De stora starka pojkarna är de som kommer ut, småspararna trampas ner".

I Sverige finns över fem miljoner aktiesparare när bubblan spricker. Det ska dröja till framåt hösten innan de breda investerarskarorna börjar inse vad som hänt och då är i de flesta fall aktierna redan värdelösa. Stora investerare har i de flesta fall möjlighet att ta en förlust på en eller flera miljoner kronor. De marginalerna hade inte småspararna som investerat i till exempel Framfab- och Icon Medialab-aktier. En del förstod vad de gett sig in på, en del inte. Många har övertygats av bankrådgivare och fondkommissionärer att flytta sitt sparande till optioner och kapitalförsäkringar. Lukrativt när börsen går upp men kostsamt när börsen går ner.

Ett tecken på att många småsparare känner sig lurade av bankernas rådgivare är att klagomålen till både Allmänna Reklamationsnämnden, Konsumentverket samt Konsumenternas Bankbyrå ökar kraftigt. 2002 får den sistnämnda in över 1000 klagomål, jämfört med 400 stycken 1999.

false

-