.FILE 2G 3G 4G 5G
Netscape webbläsare
1995

Netscapes börsintroducering blir gnistan som tänder den nya ekonomin

Den 9 augusti 1995 gör Netscape en spektakulär börsintroducering. Vid dagens slut värderas företaget, som startats endast ett drygt år tidigare, till 3 miljarder dollar – utan att ännu ha gjort en krona i vinst.

Netscape logotyp gif webbläsareNär webbläsarna kommer på 90-talet blir internet äntligen användarvänligt och därmed tillgängligt för de stora massorna. Den första att bli populär är Mosaic som utvecklas av Marc Andreessen på ett datorcenter vid University of Illinois, där han jobbar extra. När tech-entreprenören Jim Clark får nys om Mosaic ser han en möjlighet att göra affärer och övertalar Marc att starta ett företag tillsammans med honom för att skapa en ny och ännu bättre webbläsare. Duon blir därmed bland de allra första att försöka kapitalisera på den gryende webbvärlden.

Affärsidén är till en början högst oklar men Clark är övertygad om att det med en så stor potentiell användarbas (vid tiden 25 miljoner internetanvändare) och den enorma användartillväxten måste finnas pengar att hämta. Programmerarna som utvecklat Mosaic anställs och i oktober 1994, endast åtta månader innan börsintroduktionen, släpps den första versionen – Mosaic Netscape 0.9.

I det här tv-inslaget från 1994, som handlar om både Netscape och internet, kan du höra Marc Andreessen berätta om sin nya produkt:


Helt enligt plan krossar Netscape på kort tid Mosaic, framåt sommaren 1995 har Netscape enligt vissa mätningar så mycket som 80 procent av marknaden.

Efter den lyckade börsintroduceringen fortsätter Netscapes aktie att rusa och är vid slutet av 1995 uppe i 174 dollar. Den stora börsframgången gör att många investerare får upp ögonen för den gryende internetekonomin och pengar börjar flöda in i nystartade internetbolag. Marc Andreessen blir internationell frontfigur för den bubblande internetekonomin och hamnar på framsidan av Time Magazine.

Framgången för Netscape kommer dock inte att bli långvarig. Början på slutet kommer redan när Microsoft lanserar Internet Explorer hösten 1995. Den snabba utvecklingstakten och det faktum att Internet Explorer både är gratis och skeppas med alla nya Windows-datorer blir snart för mycket för Netscape.

false
-