.FILE 2G 3G 4G 5G
2003

Några företag som klarar kraschen

När luftslottet rämnar under det nya millenniets första år faller dotcom-bolagen som käglor. De flesta ska aldrig lyckas resa sig igen men några av bolagen lyckas inte bara överleva utan växa till att idag vara betydligt större än under it-yrans topp.

Tradera

När it-kraschen kommer flyttar Tradera från ett glassigt kontor med bollhav vid Norrmalmstorg till en källarlokal i utkanten av innerstan. Sajten har startat något år tidigare med målsättningen att krympa avstånden för europeiska samlare av dyra smycken och juveler. I och med kraschen köper man upp två andra auktionsbolag, omarbetar och breddar verksamheten och får med sig samlar-Sverige. 2006 köps Tradera av den amerikanska motsvarigheten Ebay och 2014 har sajten 3,6 miljoner medlemmar. En av Traderas grundare, Johan Brenner, går vidare och investerar i flera andra techbolag som affärsängel och senare riskkapitalist på bland annat Creandum.

Bredbandsbolaget

Framfabs grundare Jonas Birgersson är tidigt ute och missionerar för att ersätta kopparnätet med fiber och koppla upp Sverige med bredband. Telia ger Framfab i uppdrag att utreda hur lång tid det skulle ta och vad det skulle kosta. Men ungefär samtidigt som utredningen är klar kommer beslutet att Telia ska bli folkaktie istället för att bygga infrastruktur. "Vi blev vansinniga. Vi visste vad som skulle gå att göra och sade att om inte Telia bygger ett fibernät får vi göra det själva.", berättar Birgersson i en intervju långt senare.

Sagt och gjort, Bredbandsbolaget startas som ett utvecklingsprojekt inom ramen för Framfab och tunga investerare som Intel och Investor går in i satsningen. I media dubbas Birgersson till Bredbands-Jesus.

"Det skulle kosta 25 miljarder att bygga bredbandsnät i Sverige. Det motsvarar kostnaden för halva Öresundsbron. Och, jag bara undrar, vilket ger störst infrastrukturnytta?", frågade sig Birgersson retoriskt i Svenska Dagbladet 1998.

Genom ett avtal med bostadskooperativet HSB (som man vinner över Telia) blir bolaget en viktig faktor för att ge svenskarna snabbare internet. År 2000 tvingas de som ett av de första svenska bolagen att ställa in en börsintroduktion på grund av kraschen, med följd att internationella expansionsplaner läggs på is. Kanske är detta tur i oturen för Bredbandsbolaget, som överlever börsraset. 2006 säljs Bredbandsbolaget till norska Telenor för sex miljarder kronor.

Amazon

1994 startar Jeff Bezos Amazon.com, som ska komma att göra honom till världens rikaste person. Till en början är Amazon en renodlad e-handel för böcker men expanderar snart till att sälja allt från tältpinnar till hårfönar över internet. Det blir den första riktigt framgångsrika e-handeln och inspirerar en hel generation av hugade entreprenörer som hoppas kunna göra samma resa. Mindre än en månad innan bubblan spricker tar bolaget i en investeringsrunda in 672 miljoner dollar – pengarna blir krockkudden som gör att bolaget klarar sig genom kraschen.

Idag är bolaget inte bara världens största e-handlare utan tillverkar egen elektronik (som rösthögtalaren Echo och läsplattan Kindle) och är världens största leverantör av molntjänster. 2018 blir Amazon det andra bolaget i världen efter Apple att värderas till 1 biljon (1 miljon miljoner) dollar.  

Ebay

Det första föremålet som går under klubban på Ebay är en trasig laserpekare. Auktionssajten, som startar 1995, är programmeraren Pierre Omidyars hobbyprojekt och trängs till en början med (bland annat) information om ebolaviruset på hans personliga webbplats. Det som får Ebay att explodera är de av samlare högt eftertraktade gosedjuren Beanie Babies. 1997 är var tionde produkt som säljs på auktionssajten en Beanie Babie. När plattformen öppnar upp för andra varor än samlarprodukter eskalerar tillväxten. År 2000 har Ebay över 4,5 miljoner pågående auktioner varje dag och för varje avslut tar eBay ut provision. Åren efter it-kraschen fortsätter företaget att växa genom köp av andra bolag, bland annat köps PayPal för 1,5 miljarder dollar 2002 samt svenska Skype.  

false
-