.FILE 2G 3G 4G 5G
2019

Alla vill hitta nästa Spotify – miljardregn över svenska startups

22 miljarder kronor. Så mycket investeras i svenska startups under 2019. Dagens svenska techbolag drar in summor som den första internetvågens entreprenörer bara kunde drömma om. 

Bland de svenska bolagen som 2019 tagit in mest pengar finns bland andra Klarna, Northvolt, Yubico och Mathem, enligt en sammanställning från (den nu mer nedlagda) databasen Nordic Tech List. De potentiella vinsterna för de investerare som lyckas pricka rätt är gigantiska men likaså riskerna. De flesta startups kommer aldrig att bli ett nytt Spotify eller Klarna. I branschen räknar man med att endast en till två av tio bolag man investerar i kommer att lyfta.

Att utveckla nya tekniska lösningar och produkter är kostsamt, tidskrävande och riskfyllt. Här fyller riskkapitalbolagen som investerar i startups en viktig roll eftersom de går in i ett tidigt skede och därmed möjliggör snabb utveckling och tillväxt.

De som går in med pengar i riskkapitalbolagens fonder är allt från pensionerade affärsmän, framgångsrika it-entreprenörer som startat och sålt företag, svenska familjer med stora förmögenheter, och institutionella investerare som Skandia och de statliga Sjätte AP-fonden. En växande del av investeringarna görs också av internationella investerare.

På flera av dagens riskkapitalbolag finns för övrigt personer som startade bolag under den första internetvågen. Ett exempel är Johan Brenner som är medgrundare till både auktionssajten Tradera och senare Payson och Bookatable. I dag jobbar han på riskkapitalbolaget Creandum som investerat i succéer som Spotify, Matsmart, Klarna och Izettle.

false
-