.FILE 2G 3G 4G 5G
izettle och grundaren Jacob de Geer
2018

Paypal köper svenska Izettle

När mindre än två veckor återstår innan börsnotering för svenska betalföretaget Izettle hör amerikanska giganten Paypal av sig med ett erbjudande de inte kan motstå.

Izettle startas 2010 av Jacob de Geer, som tidigare var en av de första anställda på Tradedoubler, och Magnus Nilsson. Entreprenörerna har enligt egen utsago båda lovat sina respektive fruar att inte dra igång nya tidsslukande projekt men känner att Jacobs idé är för bra för att släppa. Ironiskt nog får han idén från just sin fru. Hon säljer läsglasögon och efter att ha varit på en mässa kommer hon hem en kväll och berättar hur mycket mer hon kunde sålt om hon bara haft möjlighet att ta betalt med kort. Men en kortterminal från de traditionella bankerna är dyr för småföretagare, både i anskaffningskostnad och löpande avgifter.

Jacob de Geer tänker att det borde gå att fixa genom att göra om till exempel mobiltelefonen till en kortterminal och blir förvånad när han upptäcker att det faktiskt inte finns någon (i Europa) som löst problemet. Detta trots att småföretagen normalt står för 30-40 procent av BNP på en marknad. Han skådar en fantastisk affärsmöjlighet, får kontakt med affärsmannen Magnus Nilsson och de bestämmer sig för att köra.

Till en början utvecklas en adapter som förvandlar en mobiltelefon till kortterminal och senare en faktiskt kortterminal som kopplas till mobiltelefonen. Försäljaren kan därmed låta kunden betala med kort och sedan signera digitalt. Hårdvaran är gratis och för varje transaktion tar Izettle 1,85 procent, en betydligt lägre andel än storbankerna.

Tjänsten blir snabbt populär i Sverige varpå hundratals miljoner kronor tas in i olika investeringsrundor för att kunna växa snabbt och lansera i fler länder. 2018 står man så inför en börsintroduktion när Paypal alltså ringer.

Hur var det med erbjudandet då? Den amerikanska betaljätten erbjuder 2,2 miljarder dollar, motsvarande 19 miljarder kronor, för Izettle och den stundande börsintroduktionen ställs därmed in. "Med tanke på Paypals storlek ser vi det här som ett sätt att ge Izettle superkrafter, i jämförelse med börsnoteringen, inför den fortsatta resan. Det här är en fantastisk möjlighet för mig och Izettle att nå våra visioner ännu snabbare", berättar Jacob de Geer, som fortsatt som vd i bolaget, i en intervju i Di Digital.

false
-