.FILE 2G 3G 4G 5G
IT-bubblor från Icon Medialab
2000

Den nya ekonomin visar sig vara som den gamla: börsbubblan spricker

En ny ekonomi med nya regler. Det får IT-bolagen att rusa på världens börser. Men när det tar stopp är vändningen brutal. Stockholmsbörsens fall tar slut först efter 900 dagar.

Tips! Internetmuseum har gjort en temautställning om it-boomen och bubblan, du hittar den här.

Många vill slå mynt av internets möjligheter. Från och med 9 augusti 1995 när webbläsaren Netscape börsintroduceras i USA till och med 6 mars 2000 rusar it-bolagen på börserna runt om i världen. Värdena dubbleras om och om igen – baserat på förväntningar om en ny typ av ekonomi.


Bilden visar hur Stockholmsbörsens värde först steg och sen sjönk dramatiskt efter IT-kraschen. Det tog många år för värdena att nå samma nivåer på nytt.

Till sist ställs krav på resultat, och när framtidstro omvandlas till oro kommer kraschen. I frontlinjen i Sverige står mobiljätten Ericsson, som ett tag står för nästan 40 procent av börsens samlade värde (1 800 miljarder kronor). På två och ett halvt år rasar börskursen från 826 kronor till 16,85 kronor.

I samma veva går luften ur många av Sveriges mest berömda internetföretag så som it-konsulterna Framfab, Icon Medialab och Spray (som bland annat hjälper företag att starta hemsidor). Dystra öden väntar även många e-handelssajter, som modesajten Boo.com (den omsusade miljardsatsningen som spektakulärt går i konkurs 2000) och Letsbuyit.com.


Intervju med internetpionjären Jonas Birgersson, grundare av Framfab och Bredbandsbolaget.

Först efter 900 dagar vänder det, och då har 70 procent av Stockholmsbörsens värde försvunnit. Det dröjer till 2007 innan index når samma nivåer igen.

I efterhand har it-kraschen kallats en spekulationsbubbla, snarare än att faktiskt handla om tekniken i sig. Utvecklingen fortsätter som bekant och svenska företag som Tradera och Bokus.com finns fortfarande kvar. Och under åren som följer etablerar sig bolag som Apple, Amazon, Facebook och Google till verkliga tungviktare.

Synen på de första internetentreprenörerna har länge varit negativ men forskning från Handelshögskolan i Stockholm har bekräftat att personer och nätverk från den första internet-boomen har varit avgörande för dagens svenska tech-under.

false
-