.FILE 2G 3G 4G 5G
Göran Persson
2000

Göran Persson uppmanar svenskarna att köpa mer aktier

"Köp mer aktier". Den som ser förstasidan av Dagens industri lördagen 25 mars år 2000 kan knappast ta miste på det minst sagt tydliga budskapet från statsminister Göran Persson.

Göran Persson köp mer aktier

Klicka på bilden för att förstora.

I artikeln menar Persson att "börsen aldrig är övervärderad" och går därmed emot den moderate riksbankschefen Urban Bäckström, som nyligen varnat för ett börsras i samma tidning.

"Det är bra att folk sparar i aktier och att de sparar långsiktigt. Det ger riskkapital, stimulerar nyföretagande och fungerar som en motor i ekonomin", fortsätter Persson. Varningarna om ett börsras tycker han är "en småsint oro", konjunkturen kommer vända först 2005, 2006 någon gång, menar han.

Statsministern är i ärlighetens namn inte ensam om att inte vilja tro att det vänt. En artikel i Affärsvärlden listar några exempel: "Dagens Nyheter skrev att ’ingen behöver oroa sig för att [börsfallen] varslar om en ekonomisk nedgång’. Svenska Dagbladet skrev att det inte fanns någon ’större dramatik i det att börsen ibland korrigerar sig’. Affärsvärlden skrev att ett ras med mer än 25 procent var ’osannolikt’."

false
-