.FILE 2G 3G 4G 5G
2003

En svensk spelindustri växer fram – på Malta

Vid tiden då de svenska dotcom-bolagen ligger i ruiner skjuter nya svenska spelbolag upp likt svampar ur jorden. På kort tid växer en ny industri fram.

Först ut är Unibet som startar redan 1997. Till en början är bolaget, som erbjuder spel på olika sporter, endast till hälften digitalt. Oddsen går att se på nätet men vill man spela får man ringa och göra det, varpå bolagets grundare, den 27-årige Sala-sonen Anders Ström, uppdaterar siffrorna på nätet. Spellicensen ordnar han på den lilla medelhavsnationen Malta där bolagsskatten är låg och inget spelmonopol finns. Unibet är därmed först i vad som ska bli något av en nordisk invasion av ön.

Åren efter att bubblan spruckit växer onlinespelindustrin fram och fler svenska företag som Betsson, Mr. Green, Leo Vegas, Betsafe och Maria Bingo startar. Flera av entreprenörerna bakom bolagen ska komma att bli några av Sveriges mest förmögna personer. Vid tiden Stockholmsbörsen når sin absoluta bottenpunkt efter bubblan, i mars 2003, råder det strålande tider för de nya spelbolagen, Betsson värderas till exempel till 74 miljoner kronor. Att det finns stora pengar att tjäna på människors spelande ska bli ännu tydligare åren som följer, 2010 har Betssons värde ökat till 8,5 miljarder kronor.

Uppstickarna ses inte med blida ögon av den svenska staten, som försöker stoppa onlinespelföretagens framfart genom att förbjuda utländska spelbolag att göra reklam i Sverige. Förbudet kringgås dock enkelt av spelbolagen som köper reklam på TV3 och Kanal 5, som på pappret sänder från England. De stora annonspengarna gör också att kvällstidningarna väljer att ignorera förbudet.

false
-