.FILE 2G 3G 4G 5G
2000

Bubblan spricker – nu börjar resan neråt

Ingen vet om det då. Men måndagen den 6 mars år 2000 når Stockholmsbörsen sin högsta notering – 4 863 miljarder kronor. Likt toppen av en berg- och dalbana övergår nu Stockholmsbörsens branta resa uppför till en skenande tur utför.

Under 1900-talets sista år har Stockholmsbörsen gått upp med 66 procent och trenden fortsätter med samma frenesi under inledning av det nya millenniet. För många är det uppenbart att resan inte kan fortsätta för evigt men det är knappast någon som vaknar upp tisdagen den 7 mars och konstaterar att det som ska bli den största börskraschen i svensk historia har inletts.

It-aktierna fortsätter uppåt runtom i världen ännu en tid, Telia ska strax börsintroduceras och aktier bli den nya folksporten. Men när den tekniktunga amerikanska Nasdaq-börsen faller med 24 procent i april och Boo.com kort därefter går i spektakulär konkurs förbyts glädjen och självförtroende snabbt till panik och kaos. På ett år går 1 500 miljarder kronor – en tredjedel av Stockholmsbörsens värde – upp i rök. Med kraschen försvinner också pratet om en ny ekonomi – den har ju visat sig vara precis som den gamla.

Raset fortsätter i över 900 dagar och drygt två tredjedelar av börsens värde försvinner innan det vänder. Inte förrän 2007 har Stockholmsbörsens värde återhämtat sig till samma nivå som före kraschen.

false
-