.FILE 2G 3G 4G 5G
2020

Är vi på väg mot en ny bubbla?

20 år efter den första it-bubblan har många av techbolagens aktiekurser pekat brant uppåt under flera år. Precis som då flockas riskkapitalisterna runt unga entreprenörer med skalbara idéer.

En sökning på frasen "ny it-bubbla" ger i början av 2020 1 300 träffar. Faktum är att frågan om vi är på väg mot en ny it-bubbla verkar ha ställts av journalister, analytiker och investerare till och från under hela det senaste decenniet.

I vågskålen med argument för ligger bland annat de senaste årens starka tillväxt för de stora techbolagen – vars samlade värde står för en allt större del av världens börser, skyhöga värderingar på bolag som ännu inte visat vinst, riskkapitalisternas fonder som fylls på i rekordfart, ett stort antal enhörnings-värderingar och ett accelererande antal exits.

Några av veteranerna från den första bubblan som genom åren varnat för en ny bubbla är Jane Walerud, medgrundare till Bluetail och den som upptäckte Klarna, samt Patrik Hedelin, en av grundarna för Boo.com, som gick vidare och grundade riskkapitalbolaget Eequity . "Vi är på toppen av en högkonjunktur och det är tydlig bubbelvarning på samma sätt som i slutet av 90-talet. Det är för mycket kapital som jagar för få bolag", säger han i en intervju med Di Digital sommaren 2018.

I vågskålen med argument mot: till skillnad från under den första it-boomen finns idag användarbasen och den tekniska kapaciteten som saknades under den första bubblan. Bolagen har mer realistiska affärsplaner och omsätter betydligt mer pengar. Värderingar är höga men p/e-talet – värderingen av ett företag i förhållande till dess vinst – är inte i närheten av de som bolagen under den första it-boomen hade.

Som det förhoppningsvis står klart för den som tittat igenom fler delar av den här utställningen handlade it-bubblan aldrig om själva tekniken – internet och it försvann inte när bubblan sprack, tvärtom. Bubblan var en finansbubbla och sådana har kommit och gått genom historien. När allt fler går i samma spår och flockmentalitet råder finns alltid en risk för en ny bubbla.

Om du vill spana efter tecken på en ny it-bubbla, vad ska du titta efter? 2011 sammanställer Alan Patrick på Broadsight (med glimten i ögat) en lista på tio tecken, där varje tecken i viss mån följer efter den andra. Här nedan i översättning av Computer Sweden:

  1. Det kommer en Ny Grej som går utöver den Gamla Ekonomin och som inte kan värderas på det Gamla Sättet. Den här gången är Allt Annorlunda och investerare står på kö för att köpa in sig i den Nya Grejen.
  2. Smarta personer som varit med förut börjar kalla det en bubbla, den Nya Grejens apostlar målar upp ännu större bilder och nätverksträffar för uppstartsföretag sprider sig snabbt.
  3. Företag med grundare som haft beröringspunkter med andra högt värderade företag får kapital direkt.
  4. Ett stort antal nya företagsinkubatorer startas, av nyfinansierade riskkapitalbolag.
  5. Företag börjar få kapital på en Powerpointpresentation, utan att någon produkt finns ännu.
  6. Personer med MBA-examen lämnar bankerna för att starta företag.
  7. De Stora Börsnoteringarna sker.
  8. De stora investmentbankerna börjar tjäna pengar på den Nya Grejen.
  9. Din taxichaufför ger dig aktietips och du satsar dina pensionspengar.
  10. Ett företag som representerar den Nya Grejen köper ett företag i den Gamla Industrin för vansinniga pengar. Detta är toppen på bubblan.
false
-