.FILE 2G 3G 4G 5G
2000

Aktiehandel blir tv-underhållning med "Loket" och Staffan Ling

Inför Telias börsintroducering år 2000 bjuder TV4 in till Aktiekväll med programledaren Leif ”Loket” Olsson som nyligen lämnat succéprogrammet Bingolotto. Några månader senare lanserar samma kanal Börsmatchen där kändisar tävlar i att investera på börsen.

Med i panelen under "Aktiekväll med Loket och Unni" finns bland andra dåvarande Riksbankschefen Urban Bäckström (som är den enda i programmet som varnar för att lägga allt för mycket sparande i aktier), Telias vd Jan-Åke Kark, Stockholmsbörsens grundare Olof Stenhammar, en präst samt en grupp hårfrisörskor. Leif "Loket" Olsson blir själv en av de som låter sig övertygas och köper Telia-aktier medan den andra programledaren, Unni Jerndal, avstår. Efter programmet berättar en nöjd Leif "Loket" Olsson för Dagen Industri att han hoppas att det blir fler aktiekvällar. Hans förhoppning infrias – men inte med han själv som programledare.

***

Skärmdump från Börsmatchens hemsida.

Kändisar investerar i tv-programmet Börsmatchen
I september samma år är det dags igen. I tv-studion sitter den forne LO-pampen Stig Malm tillsammans med bland andra konstnären Ernst Billgren och bonden Göran Karlsson (som också är vinnare av Börs-SM). Av programledarna Staffan Ling och Rafaela Bjäringer får de ett uppdrag – de ska investera 100 000 kronor i aktier och få kapitalet att växa. Det lag som efter tolv veckor lyckats bäst får behålla pengarna.

Programmet som spelas in är Börsmatchen, ett underhållningsprogram producerat av TV4 tillsammans med Dagens Industri. Parallellt med kändistävlingen i etern pågår en tävling på webben där svenska folket kan ge sig in i matchen med chans att vinna en miljon kronor. För att delta satsar man 5 000 kronor av eget kapital och börjar placera. På hemsidan finns chattar med kändisdeltagarna, resultatlistor, en omröstning om folkets favoritaktie och varje vecka utses "veckans aktie-svensk". 

Hur det faktiskt går för deltagarna i Börsmatchen förtäljer inte historien. M
ed tanke på tidpunkten och det börsras som redan pågått ett tag är en inte alltför vild gissning att det knappast blev några vinster att tala om för några av deltagarna.

false
-