Bloggar, Youtube, Wikipedia och Facebook – nu kan vem som helst göra sig hörd
Nu är det vi som skapar nätet! Du, jag och alla de andra. Vi behöver inga tidningar, tv-kanaler eller uppslagsverk.
Vet du hur man gör för att starta en tidning? Man behöver en tryckpress, papper, någon som kör ut tidningarna till affärer, och så behöver man ett så kallat utgivningsbevis, alltså ett tillstånd att göra tidning. Jobbigt! Men för att starta en blogg behöver du bara… starta den. Att blogga blir först populärt i Sverige kring 1997, ungefär samtidigt som folk började göra egna hemsidor. Själva ordet "blogg" är en sammandragning av "web" och "log", alltså en loggbok (ett slags dagbok) på nätet. Så är det många som använde sin blogg, men det är också vanligt att skriva om ett intresse, eller säga vad man tycker om något.
Men det dröjer innan bloggar blir riktigt populära. 2005 start den då 15-åriga stockholmstjejen Isabella Löwengrip bloggen "blondinbella.se". Den anses av många vara den första bloggen som får brett genomslag i Sverige.
Facebook och Youtube
I mitten av 00-talet börjar vi prata om "webb 2.0". Med det menar man webbsidor och tjänster som bygger på att besökarna är med och deltar på tjänsten. Det kan vara genom att skriva texter, ladda upp bilder eller spela in filmer. Exempel på sådana tjänster är Facebook, Youtube och Twitter som alla kom i mitten av 00-talet. Lite senare, 2010, kommer Instagram. Med alla de här tjänsterna kan vi prata med vår familj och kompisar, men vi kan också prata med resten av världen.
På Youtube bloggar folk också, fast med video. Begreppet "vlogg", alltså video-blogg, dyker upp. Svensken Felix Kjellberg startar en Youtube-kanal 2010 och börjar filma när han spelar dataspel. Idag är han världens största "youtuber" med över 50 miljoner prenumeranter. Hans videos har visats över 2,2 miljarder gånger!
Wikipedia
Människor har alltid velat dela med sig av sin kunskap på internet. 2001 startar internetentreprenören Jimmy Wales och filosofen Larry Sanger tjänsten Wikipedia. Det är ett uppslagsverk på nätet, men istället för att en liten grupp experter skriver alla artiklar så kan vem som helst vara med och skriva! Från början tycker många att det här var en jättekonstig idé. Vem som helst kunde ju hitta på vad som helst! Men eftersom det är många som hjälps åt att skriva artiklarna och rättar varandra så blir det oftast inte så mycket fel. Det är dock viktigt att inte använda Wikipedia som den enda källan när du ska lära dig något. Läs om samma sak på flera olika sidor och jämför informationen för att avgöra vad som är mest trovärdigt.
• Svenska internetpionjärer: Clara Henry om att videoblogga.
• En av Sveriges största bloggare, Isabella Löwengrip.
• Läs mer om Facebook.
• Läs mer om Youtube.
• Läs mer om Wikipedia.
• Läs ännu mer om Wikipedia, på Wikipedia!
• Läs mer om när folk började blogga.