.FILE 2G 3G 4G 5G
2008

Titta på internet genom en app

Det är svårt att tänka sig en smartphone utan appar. Idag är upptar de över 80 procent av tiden vi använder våra smarta telefoner.

Det vi kallar "appar" är datorprogram för smarta telefoner, surfplattor, smarta tv-apparater, ja, egentligen allt som inte är en dator. När Iphone släpps 2007 har den bara Apples egna appar installerade. Men ett drygt år senare öppnar App Store där du kan välja mellan hela 500 olika appar att ladda ner. Det här blir superpopulärt och redan första helgen har tio miljoner appar laddats ner!

Google är inte långt efter och lanserar sin app-butik till Android-telefoner i oktober 2008. Från början är de mest populära apparna framförallt spel, men ganska snart tar sociala medier över. Många tror att vi ska sluta använda appar och surfa mer med telefonen (till exempel med Safari eller Chrome), men det har snarare blivit tvärtom.

Apparna är populära
Den mest populära appen 2016 är Facebook, tätt följd av Youtube. Över huvud taget är det sociala medie-appar och meddelande-appar som vi använder mest. Men även många andra saker som vi gillar att göra på nätet, som att läsa nyheter och chatta, vill vi använda appar för.

Det betyder att vi håller på att röra oss bort från att använda webbsidor med länkar där du enkelt kan hoppa mellan olika sidor, till att använda avgränsade appar som inte pratar med varandra. Det kan göra att informationen vi får blir mer styrd av den app vi använder.

false
-