.FILE 2G 3G 4G 5G
1995

Här börjar vi träffa andra på nätet – via chattar, Lunarstorm och Facebook

Vad är det vi gör mest på internet? Jo, pratar med varandra. Och det har vi gjort redan från första början.

Vi människor gillar att umgås, träffa nya människor och berätta om spännande saker som vi har upptäckt. Det har varit så genom hela människans historia och även under internets historia. Från början fanns det inte så många sätt att prata. Man kunde chatta och skicka mejl. Men ganska snart började de som använde internet att skapa grupper för att prata med andra som var intresserade av samma sak. Från början möttes man med hjälp av BBS:er ("Bulletin Board System", anslagstavla). Det är som en webbsida som man ringer upp med datorn. Det var också vanligt att prenumerera på mejlinglistor. Då får du ett mejl då och då med information och diskussioner om ett särskilt ämne.

När internet börjar bli populärt på 90-talet är chatt ett stort fenomen. En av de mest populära är Aftonbladet chat. Från början är det en funktion för att tidningens läsare ska kunna chatta med kändisar, men snart fattar man att folk vill prata med varandra också. 1997 har aftonbladet.se 100 000 besökare. Hur många av besökarna som chattar vet man inte, men vid den här tiden är det ett av de bästa sätten att träffa folk på nätet i Sverige.

Den första riktiga samlingsplatsen på nätet, community, heter StajlPlejs och startas redan 1996. Hemsidan är svensk och är en av världens första i sitt slag. 2000 döps den om till Lunarstorm. Här har du en egen sida som kallas krypin där du kan presentera dig själv. Sedan kan du skicka meddelanden till folk, diskutera i olika grupper och lägga upp bilder. Lunarstorm är omåttligt populär, men när folk börjar använda först MySpace och sedan Facebook i slutet av 00-talet tappar Lunarstorm många av sina användare.

Idag är Facebook det överlägset största communityt i världen med 1,8 miljarder aktiva användare varje månad.

false
-