.FILE 2G 3G 4G 5G
1996

Från modem till bredband – så kommer man ut till internet

Visste du att internet var årets julkapp 1996? Det var inte det lättaste att slå in ett helt datanät!

Julen 1996 utses internetabonnemanget till årets julklapp. Då har internet verkligen blivit poppis i Sverige! Julklappen som många öppnar på julafton 1996 innehåller ett modem, ett slags telefon för datorer. På den tiden är det inte många som har egen mobiltelefon. Istället har en familj en telefon som hela familjen fick dela på, som sitter fast i väggen. Men nu skulle även datorn ringa på samma telefon! Det gör att när någon i familjen ska ut och surfa får ingen prata i telefon. Om man lyfter luren så bryts uppkopplingen till internet och man får ringa upp igen! Dessutom kostar det en särskild avgift i minuten att surfa så man får verkligen planera vad man ska göra.

Sedan dess har det dykt upp flera olika sätt att koppla upp sig, beroende på var man bor, hur snabb uppkoppling man vill ha och vad man är villig att betala. En teknik som många använder heter ADSL och den använder också telefontrådarna, men går mycket snabbare än tidigare. Om du under den här tiden har kabel-tv kan du i vissa fall även få internet-uppkoppling via samma uttag.

Fiber, mobilt bredband och wifi
Idag har många som bor i städer en så kallad fiber-uppkoppling. Det är en teknik där informationen som skickas och tas emot färdas som ljus i en glasledning, istället för som elektriska impulser i en kopparledning som i en vanlig el-sladd. Eftersom ljuset rör sig väldigt fort kan man skicka väldigt mycket information med fiber-teknik.

Om du bor på landet kan det hända att du inte kan ha fiber till ditt hus. Då kan du få internetuppkoppling via mobilnätet. Det är samma teknik som du använder för att surfa med din telefon.

När du är hemma så surfar du med hjälp av en teknik som heter wifi. Det är ett sätt att skicka och ta emot data trådlöst över kortare avstånd, som till exempel i en lägenhet eller på ett kontor. Då har du kontakt med en wifi-router som i sin tur är uppkopplad med en fiber-kabel, eller annan teknik, till internet.

false
-