.FILE 2G 3G 4G 5G
1993

Mosaic, Netscape, Explorer och Chrome – med webbläsare blir det kul att surfa

Att surfa på nätet utan webbläsare är som att surfa på vattnet utan bräda. Men vilken webbläsare var först?

Fröet till internet som det fungerar idag sås redan på 70-talet med ARPANET i USA. Men det stora genombrottet för internet kommer först 1993. Tidigare har nästan allt på internet bestått av text och kanske någon tabell. Men nu kommer webbläsaren Mosaic som kan visa text, bilder och till och med video på samma webbsida! Kan du tänka dig ett internet utan bilder?

Mosaic blir jättepopulär eftersom det är den första webbläsaren som riktar sig till vanliga surfare och inte forskare och datatekniker. Mosaics uppfinnare, amerikanen Marc Andreessen, släpper 1994 en uppföljare som heter Netscape och som blir ännu mer populär. Nu har dock det stora datorföretaget Microsoft fått upp ögonen för internet och 1995 släpper de sin webbläsare Internet Explorer. Eftersom den redan är installerad på väldigt många datorer redan när man köper dem blir Internet Explorer snabbt väldigt populär. Faktiskt så populär att 1999, fyra år efter att den uppfanns, använder 99 procent av alla som surfar på nätet Internet Explorer!

Internet Explorer fortsätter att vara väldigt använt och under flera år kommer det ingen annan webbläsare som kan konkurrera. Det gör att Microsoft blir lite lata och lägger inte så mycket energi på att utveckla Internet Explorer med nya funktioner. 2004 använde 94 procent av alla som surfade på nätet Internet Explorer, men sedan dess har surfarna valt andra webbläsare.

Idag är det en webbläsare som heter Google Chrome som är den mest populära. Över hälften av alla som surfar på datorn eller med mobilen använder Chrome. Andra populära webbläsare är Apples Safari, Firefox och den kinesiska webbläsaren UC. Internet Explorer har drygt 21 procent av surfarna.

false
-