.FILE 2G 3G 4G 5G
1997

Plötsligt spelar vi datorspel mot folk i andra länder

Tänk att använda internet till att spela mot folk i andra länder! Det är länge en dröm, men när fler kopplar upp sig blir det verklighet.

Att spela datorspel via internet har vi gjort redan sedan någon kom på att man kan spela schack över e-post. Man skriver helt enkelt vilka koordinater man vill flytta sin pjäs till. Och så väntar man på svar från sin medtävlare. Men det är först 1985 som ett riktigt datorspel på internet ser dagens ljus. I spelet Islands of Kesmai kan du möta uppemot hundra andra personer, som alla spelar samtidigt. Det är världens första onlinespel som gjorts av ett företag.

Men det är först när tillräckligt många har internet hemma som spelandet tar fart på riktigt. Quake heter en av de första riktiga succéerna. Vid det laget börjar spelen bli snyggare och det innebär att allt fler börjar sukta efter bredband. Så man kan säga att spelandet ser till att driva på utvecklingen för ett snabbare internet.

Snart introduceras ett nytt begrepp: e-sport. Ordet myntas i Sydkorea år 2000 men används snart över hela världen. Ett av världens bästa lag heter Ninjas in pyjamas och är svenskt. Det finns till och med gymnasieskolor som är inriktade mot e-sport.


Ett spel som också använder internet för att fungera är Minecraft, som grundats av svensken Markus Persson från Stockholm. I spelet kan användarna tillsammans bygga upp enorma världar.

false
-