Nu kan du shoppa – med din dator
Redan från internets barndom har vi funderat på hur vi ska kunna köpa och sälja grejer på nätet. Men det var först med Amazon som det tog fart på riktigt.
Det sägs att studenterna på Stanford-universitetet i början av 70-talet använder ARPANET, internets förfader, för att köpa och sälja droger! Det kanske man kan säga är första gången någon handlar något "på nätet", eller i alla fall med hjälp av nätet. Sedan dess har det funnit många olika experiment med nätshopping, till exempel kan man köpa saker med hjälp av sin tv och telefon om man bor i Storbritannien 1979. Systemet kallas "Teleputer" och är ett slags blandning mellan dator, tv och telefon.
E-handel tar fart
Men det är först när WWW uppfinns på 90-talet och vi får riktiga webbsidor som e-handel tar fart. Den 11 augusti 1994 köper amerikanen Phil Brandenberger artisten Stings skiva "Ten summoner’s Tales" från e-butiken NetMarket och betalar med sitt kreditkort. Det här betraktas av många som det första köpet på nätet.
Ett år senare startar vad som skulle komma att bli en av världens största e-butiker, nämligen Amazon. Då säljer de bara böcker, men idag säljer de allt möjligt. 2016 säljer de saker för ofattbara 136 miljarder dollar. Det är över 1,2 biljoner kronor!
Svenska satsningar
I Sverige finns det på 90-talet ett antal olika portaler på nätet. Det är sidor med lite allt möjligt, som nyheter, spel, chatt och shopping. En av dem är Torget.se som startas i maj 1996 av Posten. Tanken är att vi ska beställa en massa prylar från butiker på sajten och så ska Posten få fler paket att skicka. Men besökarna vill chatta istället. Torget.se anses av många vara en viktig del av utvecklingen av internet i Sverige, men satsningen blev ett dyrt projekt. Enligt en beräkning lade Posten cirka 900 miljoner kronor på Torget.se!
1996 lanseras en sajt som revolutionerar den svenska begagnatmarknaden, nämligen annonssajten blocket.se. Från början finns det bara annonser från Skåne, men året efter finns annonser från hela Sverige. Vid den här tiden köper och säljer folk begagnade grejer genom annonser i dagstidningar, eller i den så kallade Gula tidningen. Det är en tidning, med gula sidor, som startar 1981 där privatpersoner och företag sätter in annonser. Konkurrensen från internetannonsering blir dock för hård och 2006 kommer sista numret ut.