.FILE 2G 3G 4G 5G
Steve Jobs lanserar iphone
2007

Smartphones – historien om när våra mobiltelefoner blev smarta

När Iphonen presenteras förändras hur vi ser på telefoner. Nu är de mer som datorer.

Bärbara telefonliknande radioapparater har funnits i nästan 100 år, men den första mobila telefonen för bilar är faktiskt svensk. Den utvecklas av Ericsson 1956 och väger 40 kilo. Eftersom den är fastmonterad kan du inte ta den med dig, utan du är tvungen att sitta i bilen och ringa.

Den första mobiltelefonen som du (nästan) kan ha i fickan kommer ut i mars 1983. Motorola DynaTAC 8000X heter den och väger över ett kilo. Det tar tio timmar att ladda den och då kan du bara prata i 30 minuter. Den kostar 4000 dollar, vilket blir nästan 90000 kronor i dagens penningvärde! Ändå blir den superpopulär och tusentals skriver upp sig på väntelistor. Även vi i Sverige älskar mobiltelefoner. 1991 finns det en halv miljon mobilabonnemang i Sverige, mest i hela världen (räknat per capita)!

Nu blir mobiltelefonen "smart"

De smarta telefonerna börjar dyka upp i slutet av 1990-talet. Då är de som en enkel dator med kalender, miniräknare, anteckningsprogram och liknande. En av de allra första (enligt tidningen Mobil världens första smartphone) är Ericsson R380, en mobiltelefon med pekskärm, som lanseras i september år 2000. En stor tillverkare vid den här tiden är också Blackberry som främst når framgång bland amerikanska användare.

Tanken med första smartphone-modellerna är att du ska använda en liten plastpenna för att peka på skärmen, inte fingret. Dessutom är de ganska svåra att använda om du inte är teknikintresserad.

2007 lanseras Iphone

2007 kommer Iphone från Apple och ändrar allt det, året efter börjar den säljas i Sverige.

Det är en smart telefon gjord för att peka på med fingrarna. Alla knappar är stora och tydliga och skärmen är av glas så att den är skön att peka på. Nu vill alla ha en sådan smart telefon. Och plötsligt börjar alla andra tillverkare också göra telefoner med stora pekskärmar, istället för knappar med siffror som tidigare.

Google släpper Android som är ett operativsystem som vem som helst som tillverkar smarta telefoner får använda. Det gör att Android blir jättepopulärt och idag är 4 av 5 smarta telefoner en Android-telefon.

Ipad är som en stor telefon

2010 släpper Apple den första varianten av iPad, en pekdator som ser ut som en stor smartphone och som du kan surfa med var du vill. Nu har vi kommit ganska långt från att sitta vid ett skrivbord och surfa på en dator som är stor och tung och måste vara inkopplad i väggen hela tiden.

• Läs mer om Android.
• Läs mer om iPhone.
• Läs mer om iPad.
• Läs med om 2G/GSM.
• Läs mer om mobiltelefonens historia hos tidningen Mobil.
Internets historia sammanfattad
false
-