Välkommen till världen, internet – men datorerna hinner inte prata så länge
Tänk dig att du ska skicka ett meddelande till en kompis, men du lyckas bara skicka två bokstäver, sedan kraschar kompisens dator. Precis det händer den 29 oktober 1969 när datastudenten Charley Kline på University of California i Los Angeles försöker prata med Bill Duvall på Stanford University i San Francisco.
Charley försöker logga in på Bills dator och ska därför skicka kommandot "LOGIN". Men han hinner bara få iväg "LO" innan Bills dator kraschar. Men de lyckas lösa problemet och redan samma kväll kopplar de ihop sina datorer. Nätverket som de använder hette ARPANET och är föregångaren till det internet som vi använder idag. Det här är första gången någon har lyckats koppla ihop sina datorer över ARPANET. Därefter går det fort. Redan samma år är fyra universitet ihopkopplade och 1973 är antalet datorer i nätverket uppe i 38 stycken! Den första dator utanför USA som kopplas upp är faktiskt en dator på en väderstation i Norge. Det sker med hjälp av satelliter, där en finns i Sverige.
ARPANET är ett av många nätverk som utvecklas under 60-talet i både USA, England och Frankrike. På den amerikanska forskningsmyndigheten ARPA (Advanced Research Projects Agency) jobbar datorforskaren Joseph Licklider. Han har tidigare jobbat på både universitetet MIT och på ett datorföretag. Han och många andra som jobbar tillsammans med honom på ARPA skapar flera olika tekniker som ligger till grund till det internet vi har idag. Leonard Kleinrock uppfinner kommunikationstekniken "paketutbyte" (packet switching), Vinton Cerf and Robert Kahn kommer på TCP/IP-protokollet och Ray Tomlinson introducerade epost.