.FILE 2G 3G 4G 5G
Arpanet
1962

Här börjar det – han kommer på idén till internet

På 60-talet är många rädda för att USA och Sovjetunionen ska börja kriga. Då kommer en amerikan på ett nytt sätt att ha kontakt med varandra, även om det skulle fällas bomber.

JCR Licklider som kom på idén till internet

JCR Licklider.

I augusti 1962 skriver datorforskaren och psykologen Joseph Licklider ner en idé där han ser framför sig hur datorer över hela världen kan prata med varandra över samma nätverk. Han döper idén till "det intergalaktiska nätverket" så han tänker kanske att vi en dag även skulle prata med rymdvarelser! Den amerikanska forskningsmyndigheten ARPA är så imponerad av hans idé att han får börja jobba där, och några år senare är han med och uppfinner ARPANET, föregångaren till det internet som vi har idag.

En viktig funktion som de amerikanska myndigheterna vill att datornätverket ska ha är motståndskraft mot attacker. Om en eller flera av datorerna i nätverket slutar fungera, om de går sönder eller om någon attackerar nätverket, ska de andra datorerna fortfarande kunna prata med varandra.

Om du vill veta mer:
Redan tidigare har datorer pratat med varandra, men på ett helt annat sätt. Tänk att du sitter och skriver till en kompis i Stockholm på din dator och så kommer du på att du vill skriva till en annan kompis i Umeå. Då måste du resa dig upp och gå till en annan dator. Och vill du skriva till en kompis i Malmö måste du använda din tredje dator. Så här var det i USA på 60-talet!

Det var visserligen fantastiskt att olika universitet kunde skicka text-filer med olika spännande forskningsresultat till varandra, men nog vore det bättre om man bara behövde en dator för att prata med alla. Och det är just en sådan lösning som Joseph Licklider kommer på.

false
-