.FILE 2G 3G 4G 5G
1992

Ingen bestämmer över internet – så funkar det ändå

Har du funderat på vem som bestämmer på nätet? Är det någon som bestämmer på nätet? Om inte, hur kan det fungera ändå?

Om du vill starta en sida på nätet, måste du fråga någon då? Ja, du måste förstås ha en webbadress och någonstans att lägga din sida, så du kanske måste be någon att hjälpa dig om du inte vet hur man gör. Men man behöver inte ha något särskilt tillstånd för att starta en webbsida. Det finns nämligen inte någon som bestämmer över internet som det finns i ett land eller i ett företag. Ingen kung, president eller statsminister.

Det här är en av grundidéerna när internet skapas; alla ska få använda internet och ingen ska bestämma över hur det ska användas. Det är därför du inte behöver en dator eller telefon från ett särskilt företag för att använda internet, det funkar med vilken som helst!

Att det inte är någon som bestämmer över hur internet ska användas är inte samma sak som att man får göra vad som helst på internet. Du måste följa lagarna i det land du bor i. Du får till exempel inte vara elak mot någon på till exempel sociala medier, och du får inte dela med dig av en film eller en låt som du inte har gjort själv eller där den som har gjort den har sagt att det är ok.

Om du vill veta mer:
Det finns tre viktiga funktioner för att internet ska fungera. Dessa är IP-adresser, domännamn och själva kablarna och antennerna som kopplar oss samman på internet.

IP-adresser är datorns eller telefonens adress på internet och dessa hanteras av fem så kallade "registries" (register). Dessa fem är fördelade över världen och det som har hand om Sveriges IP-adresser heter RIPE-NCC och ligger i Amsterdam.

Domännamn är de namn som vi skriver in för att komma till en särskild webbsida. För att vi ska slippa komma ihåg IP-adresser för olika webbsidor har vi gett dem namn istället. Domännamnen hanteras dels av de länder som namnet tillhör (exempelvis hanterar IIS alla namn som slutar på .se) och dels av den världsomspännande organisationen ICANN.

• Trafiken på internet hanteras av operatörerna. För att du ska kunna koppla upp dig behöver du ett abonnemang för din dator, mobil eller surfplatta. Det kan vara ett mobil abonnemang eller ett fast abonnemang, till exempel i en lägenhet.

Några organisationer:

false
-