.FILE 2G 3G 4G 5G
Dagny Carlsson
2012

Dagny Carlsson visar att 100-åringar kan använda internet

2012 startar Dagny Carlsson en blogg under namnet Bojan. Det som skiljer henne från andra bloggare i världen är att hon hunnit fylla 100 år. Detta gör henne till kändis både i Sverige och utomlands.

Dagny Carlsson föds i maj 1912, bara några veckor efter att Titanic förliser. Hon går i pension samma år som Grease går upp på biograferna och när Aftonbladet 1994 blir Sveriges första tidning på webben har hon redan hunnit fylla 82. Men åldern är inget som hindrar henne från att vara nyfiken på webben och teknik. 2012 startar Dagny Carlsson en blogg på sajten 123minsida.se, under namnet Bojan. 

"Jag är en tuff tant, som gillar det mesta. Det kan vara en opera men det duger också med vanliga samtal om både roliga och svåra saker. Det roliga gillar jag mest", skriver hon på bloggens presentationssida.

Intresset för internet väcks när hon får en dator som hennes systerson köpt i USA. Dagny köper en handbok och lär sig själv. När det ordnas datorkurser för äldre i Solna är Dagny på plats. Påhejad av vännen Kerstin låter hon datorn hjälpa henne att bli mindre ensam efter att maken Harry avlidit. Först tror hon att hon själv inte har mycket tid kvar i livet, men sedan bestämmer hon sig: "När jag inte dog var jag tvungen att börja leva".

Redan på datorkursen i Solna vill hon ha hjälp att starta en blogg och handledaren hjälper henne att hitta en hemvist för den. När lokaltidningen sedan skriver om den ovanlig bloggaren är det början på ett liv som kändis.

När jag inte dog var jag tvungen att börja leva.

Dagny Carlsson

Varje kväll sätter sig Dagny och skriver ett nytt inlägg på bloggen. De kan handla om nästan vad som helst. Betraktelser om vårblommor och väckarklockor, filosofiska funderingar om livet som äldre, att livet inte var bättre förr – och med tiden allt fler inlägg om medverkan i media och olika priser hon vunnit. Samtidigt är hon själv kursledare och lär ”yngre gamlingar” att använda datorer och internet.

Även om hon varit med i media flera gånger tidigare kommer det stora kändisskapet år 2015 när programmet Dagny - livet börjar vid hundra sänds på SVT. Dokumentärfilmaren Åsa Blanck hade då följt henne under en längre tid, och under det timslånga programmet pratar Dagny om livet, ensamhet, kändisskapet och vad bloggen betyder för henne.

Under hennes år som bloggare syns hon i tv-program som Skavlan, Fråga doktorn och Bingolotto, hon är både sommarpratare och vinterpratare i P1, dyker upp i filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann och blir även omtalad i internationell media. Hon vinner priser, pratar på mässor och evenemang och ger ut boken Livet enligt Dagny – i huvudet på en 104-åring tillsammans med Helen Bjurberg.

Elena Ström, som var Dagnys kursledare när hon först började lära sig datorer, följer med som en vän under hela resan. Hon är den som skriver på bloggen under Dagnys sista tid, även de sista inläggen med bilder från Dagnys begravning där kommentarerna från tacksamma läsare strömmar in.

Dagny Carlsson avlider den 24 mars 2022, en och en halv månad före sin 110-årsdag. Hon har då varit världens antagligen äldsta bloggare i ett decennium.

false
-