.FILE 2G 3G 4G 5G
Simone Giertz.
2015

Simone Giertz bygger usla robotar – blir en av Sveriges största youtubers

När hon bor i San Francisco och ogillar sitt jobb börjar svenska Simone Giertz bygga konstiga robotar och posta videor med dem på internet.

Från början är tanken att pitcha en idé om ett barnprogram med maskiner och elektronik för SVT – hennes första skapelse som fastnar på film är en hjälm med en arm som borstar ens tänder. Det blir inget av programmet, men i augusti 2015 lägger hon upp en sju sekunder lång video med tandborstroboten på Youtube och Reddit. Det tar bara en dag innan den fått en halv miljon visningar.

Reddit är hela tiden en viktig del av hennes framgångar, framför allt underforumet r/shittyrobots som fokuserar på robotar och maskiner som inte gör det de ska. Forumet tar snabbt Simone Giertz till sitt hjärta och ger henne titeln Queen of Shitty Robots.

Det stora genombrottet kommer i november 2015 när hon postar The Wake-up Machine – en väckarklocka kopplad till en plasthand som slår en i ansiktet. Den blir snabbt viral och börjar sprida Simones Giertz skapelser utanför de redan robotfrälsta.

"Jag lever i ett litet internetmirakel" säger hon själv i TV4:s Nyhetsmorgon året efter. Då har hon 120 000 prenumeranter på sin Youtubekanal – i början av 2023 är siffran 2,7 miljoner. Hon är därmed en av världens största svenska Youtubers, med fler följare än samtliga svenskspråkiga kanaler.

Oppfinnar-Jocke inspirerar

Inspirationen till att bli uppfinnare får Simone Giertz från Kalle Ankas vän Oppfinnar-Jocke när hon är liten. Hon är inte själv ingenjör (även om hon läst ett år på en teknisk utbildning) men har många idéer som hon vill förverkliga. Genom att googla och prova lär hon sig det hon behöver för att själv kunna bygga maskiner och robotar.

Efter genombrottet går det väldigt fort. Intervjuer i svenska tidningar och TV-kanaler följs av medverkan i internationell media som Wired, samarbeten med Mythbusters Adam Savage, medverkan i Stephen Colberts The Late Show och ett eget TED-talk.

Den 30 april 2018 lägger Simone Giertz upp videon I Have a Brain Tumor. Då har hon sökt vård för smärta bakom ena ögat och läkarna har upptäckt en icke cancerogen tumör stor som en golfboll i hennes hjärna. Efter en operation följer en tuff rehabilitering för att komma tillbaka till ett normalt liv, men senare samma sommar postar hon videor igen.

Drygt ett år efter operationen tar hon sig an sitt då mest uppmärksammade projekt på Youtube – att bygga om en röd Tesla Model 3 till en pickup som hon kallar Truckla.

false
-