.FILE 2G 3G 4G 5G
Foto: Sheryl Sandberg av World Economic Forum (CC BY-SA)
2008

Sheryl Sandberg styr upp både Google och Facebook

När Sheryl Sandberg börjar på Facebook 2008 är hon den som tar företaget från lovande men pengablödande startup till lönsamt bolag. 2012 väljs hon som första kvinna in i Facebooks styrelse, en post hon fortfarande innehar. 

Sheryl Sandberg möter Facebooks vd Mark Zuckerberg första gången på en julfest 2007. Då jobbar hon som högt uppsatt chef på Google där hon varit med och tagit fram företagets mycket lönsamma annonstjänster (som AdWords och AdSense) och växt annons- och säljavdelningen från fyra till över 4000 personer.

Samtidigt har Facebook startat bara tre år tidigare och växer så det knakar. 23-årige Mark Zuckerberg har insett att han behöver hjälp att styra upp företaget och när han möter Sheryl Sandberg inser han vem han vill ge uppdraget till. Diskussioner inleds och efter många och långa möten mellan de två kan han i mars 2008 tillkännage att Sheryl Sandberg börjar på Facebook som företagets Chief Operation Officer. På hennes bord hamnar mycket av det Zuckerberg själv inte är bra på – förvaltning, marknadsföring, sälj, PR och HR.

Hennes uppdrag blir att vända Facebook, som fram till nu varit mer fokuserade på att bygga en riktigt bra tjänst än på att tjäna pengar, från stora förluster till vinst. Lösningen blir att börja erbjuda möjlighet för företag att annonsera och redan 2010 vänder Facebook förlust till vinst.

I takt med att Facebook växt har Sheryls förmögenhet och makt gjort detsamma. När Facebook börsintroducerades 2012 äger Sandberg runt 41 miljoner aktier. Året efter släpper Sandberg boken Lean in: Women, Work and the Will to Lead och startar en stiftelse Lean In Foundation som ska jobba för att inspirera och stödja kvinnor att nå sina mål. Samma år utnämner tidningen Times henne till en av världens 100 mest inflytelserika personer och sätts på tidningens omslag.

Sheryl Sandberg är mycket engagerad i ökad jämställdhet på arbetsmarknaden och att fler kvinnor ska vilja och våga ta på sig ledarskapsroller. 2012 håller hon ett TED Talk på ämnet som i skrivande stund haft över 10 miljoner visningar.

2016 byter hennes stiftelse namn till Sheryl Sandberg & Dave Goldberg Family Foundation och i samband med det donerar Sandberg Facebook-aktier till ett värde av runt 100 000 000 dollar som grundplåt.

På senare tid har Sheryl Sandberg kritiserats hårt för hanteringen av Camebridge Analytica-skandalen och avslöjanden om att Ryssland använt Facebook för att försöka blanda sig i det amerikanska valet 2016. Skandaler som påverkat den allmänna synen på Facebook mycket negativt. Enligt New York Times ska Sandberg personligen ha bett Facebooks kommunikationsavdelning att få fram misskrediterande uppgifter på finansmannen och filantropen George Soros, som kritiserat Facebook publikt.

false
-