.FILE 2G 3G 4G 5G
Mitchell Baker
1998

Mitchell Baker driver som Mozillachef på för öppen källkod

Mitchell Baker leder Mozilla, organisationen bakom bland annat webbläsaren Firefox och e-postklienten Thunderbird.

Juristen Mitchell Baker kommer in i internetvärlden precis när det börjar ta fart. 1994 är hon en av de första anställda på Netscapes juridiska avdelning och blir sedermera chef på sin avdelning. Här är hon pådrivande för att Netscape 1998 släpper sin källkod fri. Hon jobbar också med det då småskaliga open source-projektet Mozilla som senare kommer att utveckla Firefox, en av det tidiga 00-talets populäraste webbläsare.

När Netscape läggs ner 2003 är hon drivande i att skapa Mozilla Foundation för att säkerställa att projektet lever vidare. Mitchell blir nu verkställande ordförande i både Mozilla Foundation och Mozilla Corporation och fungerar som en viktig maktfaktor inom öppen källkod. Stiftelsens motto är "öppenhet, innovation och delaktighet på internet".

År 2005 listas Mitchell Baker som en av de 100 mest inflytelserika människorna i världen av Time Magazine. 2012 väljs hon in i Internet hall of fame.

I dag dominerar Googles webbläsare Chrome samt Apples dito Safari marknaden. Baker positionerar Mozillas Firefox som ett ickekommersiellt alternativ till dessa, med användarnas intressen i fokus och inte företagets. Läs mer om detta i en intervju med tidningen The Guardian från 2019.

false
-