.FILE 2G 3G 4G 5G
Marta Sandén Seniornet
1997

Marta Sandén skapar föreningen Seniornet – lär ut internet till äldre

1997 får Marta Sandén idén att starta ett lärandenätverk för seniorer som är intresserade av datorer och internet. Det är startskottet för SeniorNet som ska komma att hjälpa tiotusentals äldre att komma igång med internet.

Vid tiden arbetar Marta Sandén som informationschef på regeringens IT-kommission och får av dåvarande statsråd Ines Uusmann finansiering för att starta igång verksamheten. Medgrundare är Karin Åkerblom samt Vivianne Lundberg, som också blir föreningens första ordförande.

Den första lokala klubben bildas på Lidingö och i dag (2019) finns 45 lokala klubbar och totalt 9000 medlemmar runt om i Sverige – från Luleå till Trelleborg – där seniorer träffas och lär sig mer av varandra om digital kommunikation, internet och datorer. Ämnena är breda, allt från tips när man ska köpa ny dator till lagring i molnet.

Utöver Seniornet startar Marta under 90-talet även tre tidningar med fokus på digitaliseringens möjligheter och IT-utvecklingen – Decisions, Distans och BrainHeart Magazine – som hon också är chefredaktör för.

false
-