.FILE 2G 3G 4G 5G
1997

Marina Walström skapar Tjejringen

1997 är Tjejringen Sveriges största webbsamling av svenska tjejers hemsidor och en av de största webbringarna i hela Sverige alla kategorier.

Marina är en av tusentals svenskar som tar hjälp av Annica Tiger när hon ska skapa sin första hemsida i mitten av 90-talet. I samma veva arrangerar Aftonbladet Kvinna en tävling för hemsidor gjorda av kvinnor, Marina anmäler sig (men vinner inte) och hoppas att tävlingen ska ge henne möjlighet att hitta bra svenska hemsidor gjorda av kvinnor. Så blir det inte. Då bestämmer hon sig istället för att själv samla svenska kvinnors hemsidor i en så kallad webbring.

En webbring är en cirkulär struktur av hemsidor, som är vanlig under de personliga hemsidornas storhetstid i mitten av 90-talet. Sidorna hänger ihop och besökaren kan med ett klick ta sig till nästa sida i ringen, eller slumpa sig till valfri sida. Den som vill ansluta sig till webbringen får ett id-nummer och en kod som läggs in någonstans på ens hemsida. I koden finns länkar som länkar till id-numret bakåt och framåt.

1997 är Tjejringen en av de största webbringarna i hela Sverige alla kategorier. Till en början tillåter Marina enbart personliga hemsidor men senare införs även en företagskategori. Detta eftersom många kvinnliga företagare vill vara med i Tjejringen på grund av marknadsföringsmöjligheterna.

Marina Walström är även med och bildar OPK, ett nätverk för kvinnor i IT-branschen, och är föreningens ordförande under alla de år som föreningen finns.

false
-