.FILE 2G 3G 4G 5G
2008

Professorn Danica Kragic jobbar för att göra robotarna mer som människor

Danica Kragic är en av världens ledande robotforskare och jobbar med att göra robotar mer mänskliga. 2018 utses hon till Sveriges mäktigaste kvinnliga tech-profil av Veckans affärer.

Danica Kragic föds i Kroatien 1971 och har som barn två stora intressen – sömnad och matematik. Det senare leder henne vidare till en utbildning till civilingenjör i maskinteknik. Tidigt i sin karriär jobbar hon med robotdammsugare, en produkt som nästan 20 år senare, 2015, ska komma att utses till årets julklapp i Sverige. 

Danica Kragic.

I slutet av 90-talet flyttar Danica Kragic till Sverige och doktorerar 2001 i robotik. Hon har i flera intervjuer berättat att hennes drivkraft är att bidra till att robotar i framtiden ska kunna ta över och utföra jobb som är tråkiga eller farliga för oss människor att utföra. Allra störst nytta ser hon att robotarna kan göra i sjukvården.

Som professor på KTH leder Danica avdelningen Centrum för autonoma system där hon och hennes team utför grundforskning. Hennes tidiga forskning var inriktad på att lära robotar att utföra svåra uppgifter som kräver mycket finmotorik, som att plocka upp olika typer av föremål och göra något med dem. Till exempel har hon fått två robotar att samarbeta med varandra för att steka pannkakor och lärt en annan robot att servera kaffe. På senare år har Kragic börjat titta mer på hur människa och robot kan interagera.

Utöver forskningen är Danica Kragic också styrelseledamot för Institutet för Framtidsstudier och i Wallenbergstiftelsernas ägarbolag FAM samt SAAB. Hon är också ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Även om det var intresset för matematik som fick styra valet av utbildning har hennes intresse för sömnad och kläder varit till nytta även i hennes yrkesliv. Hon är bland annat styrelseledamot i H&M och har synts i en kampanj för klädmärket Rodebjer.

false
-