.FILE 2G 3G 4G 5G
2015

SVT och Bredbandskollen kartlägger uppkopplingen i Sverige

En får hissa upp surfplattan i flaggstången för ett få uppkoppling. En annan får gå hem till grannen för att överföra större filer över internet. Det är två av alla berättelser som kommer in en kartläggning av bredbandsuppkopplingen i Sverige.

Kartläggningen är en del av en satsning som kallas #ettsverige, ett försök att ge perspektiv från hela landet på frågor som berör alla. I samband med satsningen skapas med hjälp av data från Bredbandskollen ett bredbandstest där konsumenter kan ta reda på hur prisvärt deras bredband är. Målet är att göra journalistik tillsammans med publiken. Över 70 000 personer gör testet och tusentals delar med sig av berättelser på sajten och på sociala medier.

I nyhetsinslagen som SVT gör berättar svenskar hur deras vardag ser ut. Vi får möta Kent som får bunkra surf inför att barnbarnen kommer eftersom han bara kan ha mobilt bredband där han bor och Patrik som vill ha fiberuppkoppling och får ett prisförslag på 371 000 kronor från Telia. Vi får träffa företagare i Kungsberg som vittnar om surf i snigelhastighet trots att de bor intill en mobilmast.

"När vi ska skicka tunga filer måste vi leta rätt på någon annan med en fungerande uppkoppling som vi kan låna eller så får börja sända på kvällen innan vi går och lägger oss. Då har de filerna förhoppningsvis kommit fram på morgonen".

Bland de som är med och svarar är det tydligt att missnöje inte styrs så mycket av geografi eller operatör, den viktigaste faktorn är vilken typ av bredband man har. De som har 3G och ADSL är mer missnöjda än de som har 4G. Ser man till alla typer av bredband så är majoriteten av de som gör undersökningen, runt 60 procent, nöjda med sitt bredband (vilket ju i och för sig betyder att fyra av tio är missnöjda).

 Några fler vittnesmål från undersökningen:

"Sommarstugan på ön Olmen i Hudiksvalls skärgård. På ön finns ingen el. Närmsta mast ligger i Iggesund eller på Hölick någon mil över vattnet. Jag brukar hissa upp mobilen i flaggstången och använda den som Accesspunkt när jag måste streama något viktigt till surfplattan. Annars gäller 2G som bäst vid stugan som ligger i hamnen på ön. Har Teila som operatör."

"Om du klickar fram en annons med bild så hinner du duscha och laga mat innan den är framme."(4G, storstad, Västra Götaland)

"Vi betalar för 30, men får aldrig mer än 15. Köper man 30 kg kött i affären skulle ingen acceptera att bara få 15 kg med sig hem." (ADSL, tätort, Kronoberg)

"Vår bostadsrättsförening har fixat bredband till oss. Hastighet 100/100. Helt otroligt lyxigt!" (fiber, storstad, Stockholms län)

false
-